Quote Originally Posted by Merlin View Post
Voor bedrijven is het gemakkelijker om grote hoeveelheden chemie goedkoop op te kopen en te verwerken, dan die kleine hoeveelheden die wij duur moeten aanschaffen. )
Met die prijs valt het wel mee. Neem nou mijn catechol filmontwikkelaar. Die kost mij in de orde van 5 (vijf) cent per liter. Als de chemische industrie de chemicalien voor niets krijgt zouden ze een extra 5 cent verdienen.
Wat duur is voor hen is het mengen, verpakken en distribueren. Vooral het mengen in grote hoeveelheid is een groot probleem. Ik heb wel eens een D 76 geanalyseerd. Meer dan treurig wat daar in het pak zat.

Volgens mij verdient de industrie aan de verkoop van films. In de ontwikkeling van emulsies gaat veel research zitten. Steeds maar nieuwe films, met enkele 'blijvertjes'. En, zoals ik al eerder meldde, er is veel gedaan aan Quality Control bij de films in de afgelopen 25 jaar. En dit is uiterst belangrijk; het 'prijsschieten' is verdwenen en daarmee is het belang van een betrouwbare chemie gestegen. En een betrouwbare chemie heb je in de hand als je zelf je chemie samenstelt. En voor dat zelf samenstellen hoef je echt geen chemicus te zijn. Een behoorlijke weegschaal is voldoende.

Jed