Quote Originally Posted by Merlin View Post
Ik weet van Harry dat hij zei dat hij vies was van het al oude handwerk. Persoonlijk denk ik dat er niets boven het handwerk gaat. Een handmatige DHZ vergroter heb je in eerste instantie waarschijnlijk beter in de hand dan een volautomatische. Ik heb een pictograph en een L1200, het duurt wel even voordat ik alles weet van de pictograph, terwijl ik direct aan de slag kon met de laborator. Kijk, het is natuurlijk super voor je G.A.S., dat de kop met een druk op de knop op-en-neer gaat en je beeld altijd in focus is. Maar met een handmatig apparaat is het een fluitje van een cent om hetzelfde te doen. Ik denk dat Durst mooiste en stabielste vergroters heeft gemaakt, maar een (chr)omega is echt niet behelpen en zeker vergelijkbaar.

Je kiest je vergroter m.i. voornamelijk op:
- stabiliteit (voorkomen trillingen),
- het soort vergroter (condensor/diffusor/koud licht),
- VC-kop of losse (geen) filtering,
- de mogelijke verstellingen om de parallelliteit te waarborgen (negatief houder precies parallel aan de grondplaat)
- verdere mogelijkheden (formaat, voldoende negatiefhouders, etc.)

Maar de kwaliteit van het objectief is wellicht het belangrijkste.
Hallo Jaap,

Dank je voor de info.
Een pictochro/graph is prachtig. Ik ben alleen een beetje bang voor de problemen die je mogelijk krijgt bij storingen. Oderdelen etc.

Daarom ben ik nu ook meer in de richting van de 1000 en 1200 uitgekomen aangezien de 138 een beetje te lomp schijnt te zijn bij het gebruik van wat kleinere negatieven.

Ik merk wel dat de mannenharten weer wat harder gaan kloppen bij de gedachte aan technische apparaten :-) En wat is nou de betekenis van GAS???