Quote Originally Posted by Willie Jan View Post
ik heb met mijn lichtmeter een afval precies in de hoek gemeten van 1/3 stop.
Natuurlijk is dit niet te voorkomen. De straal licht heeft in het midden een kortere weg af te leggen dan aan de rand.
Namate de kop hoger wordt gezet heb je hier relatief minder last van.
Afhankelijk van het objectief is de hoek waarin het licht de lens verlaat groter of kleiner. Een 150mm objectief heeft een veel kleinere hoek dan een 50mm. De weg die het licht aflegt aan de buitenrand van lens naar het papier is dus van verschillende lengte per prandpuntsafstand. Voor een lang brandpuntsafstand geeft dat een verwaarloosbaar verschil, maar voor een extreme groothoek, bijv. een 50mm lens voor een middenformaat negatief krijg je aan de buitenkant van de lichtbundel (die buiten je ezel valt) idd 1/3 stop minder licht. De vraag is of je dat zou willen, een 50mm objectief voor een middenformaat negatief. In alle andere gevallen is de lichtafval minder dan een 1/3 stop. Maar dat is de theorie. In de praktijk zal je objectief niet ideaal zijn...

Verantwoording:
De beeldhoek van een objectief is 2 x ( arctan(grootte van het beeld / 2) ) / hoek, bijv. 60mm negatief bij een 50mm objectief: 2 (arctan (30 / 50) ) = 61,9 graden. Voor 150mm geldt een hoek van 22,6 graden.
Als je de cosinus uitrekend van de helft van de hoek (midden van de beeldcirkel) en je neemt de weg die het licht aflegt in het midden op 1, dan krijg je voor een hoek van 61,9 graden een lichtweg aan de buitenkant van 1,22 keer zo veel t.o.v. de bundel licht in het centrum. Bij een objectief van 150mm is de weg aan de buitenkant 1,02 keer zo veel. Bij een weg die 1,22 keer langer is krijg je 1 gedeeld door 1,22 in het kwadraat deel licht van het licht dat door het midden valt, en dat is 67% van het licht. Klopt?