Quote Originally Posted by Merlin View Post
Er zijn al LED-lampen met grote fitting...
Los van het feit dat er vermoedelijk nog genoeg fotozaken zijn met een voorraad voor de komende jaren, is het wel een interessante vraag of dergelijke LED lampen geschikt zijn om op fotopapier te printen.

Normale LED's hebben een heel beperkte lichtspectrum dat wordt uitgezonden. Witte LED's zijn feitelijk blauwe LED's met een fosforescerende stof erover of erin verwerkt om wit licht te produceren. Of dat echter vergelijkbaar is met het licht van een gloeilamp, weet ik zo niet. Enerzijds waarschijnlijk wel, als de LED lamp door de fabrikant speciaal is ontworpen als vervanger van de gloeilamp, maar als iemand "praktijk-ervaring" heeft met zo'n LED lamp in een condensorvergroter, dan hoor ik het graag...

Een punt van zorg blijft b.v. de volgende opmerking te vinden op Wikipedia:

"The existence of blue LEDs and high efficiency LEDs quickly led to the development of the first white LED, which employed a Y3Al5O12:Ce, or "YAG", phosphor coating to mix yellow (down-converted) light with blue to produce light that appears white."

Met name dat "appears white", misschien dat het licht dus toch fundamenteel anders in elkaar steekt spectraal, en dat dit misschien een significant effect heeft op het gebruik met het papier en VC filters.

Ben wel benieuwd om te horen wat dat oplevert met VC papieren...

Marco