Normale LED's hebben een heel beperkte lichtspectrum dat wordt uitgezonden. Witte LED's zijn feitelijk blauwe LED's met een fosforescerende stof erover of erin verwerkt om wit licht te produceren. Of dat echter vergelijkbaar is met het licht van een gloeilamp, weet ik zo niet. Enerzijds waarschijnlijk wel, als de LED lamp door de fabrikant speciaal is ontworpen als vervanger van de gloeilamp, maar als iemand "praktijk-ervaring" heeft met zo'n LED lamp in een condensorvergroter, dan hoor ik het graag...

Met name dat "appears white", misschien dat het licht dus toch fundamenteel anders in elkaar steekt spectraal, en dat dit misschien een significant effect heeft op het gebruik met het papier en VC filters.

Ben wel benieuwd om te horen wat dat oplevert met VC papieren...
Zover mijn kennis strekt wordt voor LED Coldlight Heads gebruik gemaakt van RGB Led's. Het fundamentele verschil met gloeilamp is dat de Led verlichting additief werkt terwijl de dicro´tische koppen uitgaan van subtractief licht.
Met andere woorden bij gebruik van Led's wordt er belicht met groen en blauw en bij gloeilampen met yellow en magenta. Bij de additieve belichting benader je direct de groen- cq blauw gevoelige laag (lees colorcouplers) en bij de subtractieve methode neem je door het yellow filter een bepaald deel van het lichtspectrum weg (hoop dat ik het goed omschreven heb!). Doorgaans zijn, als de fabrikant dat niet heeft aangepast, met de Led-koppen kortere belichtingstijden te behalen (ca. 1F). Onder de Led's zit meestal een diffusorplaat om te zorgen voor een egale verdeling van het licht over het gehele negatief. In combinatie met condensors houdt je nog de specifieke kenmerken (o.a. Callier-effect) van dit type vergroter over, zij het enigszins beperkt.
Maar er zijn nog andere voordelen, zoals een ingebouwd roodfilter, waardoor je voorafgaand aan de belichting bijv. een 2 of 3 seconden rood licht krijgt om te bepalen waar je zou moeten tegenhouden of doordrukken, daarna gaat hij automatisch over op de belichting met de juiste kleur (groen of blauw).