Hoi Daan,


Hallo Gilbert,

Welke versie van de sl66 heb je?
De allereerste zonder enig automatisme.


Maar hoe gebruiks vriendelijk en snel zijn de laaste modellen zoals de sl66se?
Heeft deze camera een belichtings programma met diafragma voorkeuze?
Dus dat de Sluitertijden berekent worden zoals ik gewend ben met mijn kleinbeeld Nikon F3?
Ik zou het niet weten. Maar als je eenmaal gewend bent aan het gebruik van een handbelichtingsmeter werkt dat net zo snel en nauwkeurig als een TTL. Want zolang de lichtomstandigheden niet veranderen meet je één keer met het bolletje, en schieten maar. Automatische belichting kan nooit sneller zijn dan "niet-hoeven-meten".

Natuurlijk moet je in de schaduw anders belichten dan in de felle zon. Dus meet je beiden, en draai je even aan je sluitertijd of diafragma zodra je van de ene in de andere situatie wisselt. Een kind kan de was doen.


Of is het beter om een sl66 voor landschappen te gebruiken en bijvoorbeeld een Pentax 67II en mijn Nikon F3 voor wat sneller werk?
Met een SL66 werk je net zo snel als met een Pentax 67. Maar middenformaat is over het algemeen minder snel dan een autofocus kleinbeeld camera. Behalve misschien de nieuwste generatie eenoog Rolleiflex met motordrive, belichtingsautomatiek en autofocus. In de praktijk is middenformaat zelden geschikt voor formule 1 races. Maar ik heb geen moeite om mijn kinderen ermee te fotograferen. Je moet gewoon je camera goed leren kennen. Met middenformaat neem je meestal meer de tijd om je beeld te componeren. Maar theoretisch kan het net zo snel zijn als je F3.

Het liefst wil ik een camera aanschaffen die de positieve eigenschappen van de sl66 en de pentax 67II combineert.
Maar die zal er wel niet zijn of zijn er meer camera's die de lens kan kantelen(scheimpflug)?
De mamija67 heeft een adapter die dat kan, maar dat is meer voor in de studio.
Nee. De enige ander middenformaat met schweimpflug is de Fuji GX 680 (een schandalig duur bakbeest wat alleen in de studio tot zijn recht komt) en de oudere middenformaat technische camera's. Met die laatsten is snel werken natuurlijk uit den boze. Hoewel, Weegee maakte er reportages mee.

Groeten,
Gilbert