[QUOTE=Merlin;821033]Je scanner is gereedschap, Silverfast of Photoshop is gereedschap, je Hasselblad is gereedschap. Je werk is zo goed als je kennis van je gereedschap. Je moet zoveel weten dat jij je comfortabel kunt uitdrukken met je gereedschap
/QUOTE]

Dit zijn allen gereedschappen, maar het ene gereedschap is het andere niet. In een industrieel ontwerp wordt rekening gehouden met de gebruiker. Neem een hamer; je hebt er geen gebruiksaanwijzing voor nodig. Als iemand op zijn duim wil slaan moet hij dat zelf maar weten. Een Hasselblad ligt wat moeilijker. Maar ik denk dat je direct kunt fotograferen zonder een manual te raadplegen.
Een programma als photoshop heeft zovele opties, dat een manual noodzakelijk is. Maar dit programma is ontwikkeld voor mensen die de hele dag zitten te photoshoppen, dag in dag uit. Het groeit uit tot een routine.

In laboratorium situaties werk je met meterslange rijen manuals, want de achtergrond van je handelen moet ook nog duidelijk zijn.

Kortom: het ontwerp van je gereedschappen dient afgestemd te zijn op het werk en degene die er mee werken. En dat is de belangrijkste opgave voor een afdeling industrieel ontwerpen.

Jed