We dwaalden een beetje af en zijn zo op de coceptuele kunst terecht gekomen. Naar waar het om gaat, is dat in de fotografie zoals wij die bedriven, de uitbeelding van je visie toch gestuurd wordt door je techniek en je technisch kunnen. Zoalls vaker gezegd: fotografie wordt en door visie en door techniek bepaald. Deze twee zaken zijn beiden van belang.
Het is dus niet verwonderlijk dat het onderwerp 'techniek' vaak aan de orde komt.
Als we de fotos bekijken, komt de andere kant aan de orde. Maar dan moet je wel de werkelijke fotos bekijken, dus naar aanleiding van een tentoonstelling of andere bijeenkomst. Als je de fotos via internet bekijkt, dan vraag je je altijd af of de foto ook een afspiegeling is van het origineel.
Als er niet eens een analoog origineel is, krijg je al snel een hele discussie over de prolemen van het scannen en allerlei andere zaken, die niets met de visie van de fotograaf noch met de analoge fotografie te doen hebben.
Een analoge druk is een referentiepunt. Dat is voor ieder gelijk. Daar is geen gezeik over schermen die verkeerd gecalbreerd zijn, een scanner die niet schoon was, of software, waar je naast de juiste optie geklikt hebt.

Jed