Quote Originally Posted by Merlin View Post
Logisch, ja, dat had ik ook kunnen bedenken. Ik wil niet appels met peren vergelijken, maar ik kan me indenken dat een telelens grote (lange?) achtergroepen heeft en een groothoek niet, en dat je voor een groothoek al snel een copal 0 gebruikt. Dan zou je verwachten dat de copal 0 hoger zit? Ach, het is maar een idee. Het zal het warme weer zijn, wat me parten speelt... Bedankt in ieder geval.

Een van de lenzen waarvan de achtergroep met moeite door het gat komt is de schneider Super Angulon 90 xl. Een groothoek dus.

De linhof camera's zijn zo gebouwd dat de lens ondanks dat hij niet gecenterd op de lensplaat zit toch gecenterd t.o.v. het matglas zit. Er zijn andere camera merken die ondanks dat ze "linhof fit" plankjes gebruiken wel een gecenterde lensplank nodig hebben. Mijn copal 1 plankjes hebben wel een off-center gat. (linhof plankjes). Bij een copal 3 moet het gat wel in het midden zitten, het gat + vastzet ring is niet veel kleiner dat het gat in de kamera. Maar bij deze objectieven zit het objectief daardoor dan ook niet gecentreerd t.o.v. het matglas.