Quote Originally Posted by Marco B View Post
OK, bedankt, vooral die link naar de EU site in die thread verklaart veel.

Interessant om de verschillen te lezen tussen de verscheidene typen halogeenlampen, iets waarvan ik mij maar beperkt bewust was.

Dus het lijkt er wel op dat rond 2016 ook een deel van de halogeen eruit ligt, met vervanging door nieuwe meer efficiente halogeen typen (xenon en met name infrarood coated)

Toch moet ik nog zien wat er in 2016 daadwerkelijke gebeurd.
Ik denk dat de halogeenlampen, die in vergroters gebruikt worden niet snel verdwijnen. Deze lampen worden namelijk in de toneelwereld veel gebruikt. Zoveel dat de productie in de laatste tijd alleen nog maar hoger is.

Dat wil niet zeggen dat het niet goed is om te kijken naar een vervanger. Zeker voor diegene die op grote formaten en op grootformaat vergroten dan wel werken zijn er duidelijke voordelen omdat je bij minder warmteontwikkeling veel hogere lichtstromen kunt bereiken. De reden dat ze deze technologie bij de Durst Theta hebben toegepast is volkomen begrijpelijk. Stel je even voor hoeveel licht je moet hebben om een druk van 4 meter te kunnen maken en tegelijkertijd de warmteontwikkeling onder bedwang te hebben.

Jed