Quote Originally Posted by Hugo
Ik gebruik Provia400F diafilm (rolfilm) en wil deze pushen tot iso800. Normaal gebruik ik bij ontwikkelen als iso400 een belichting gebaseerd op iso320, dus 1/3 stop overbelicht. Dit geeft goede resultaten. Om een goede belichting bij 1 stop pushen te krijgen, moet ik dan behalve de 1 stop onderbelichting nog een extra aanpassing doen? (Mijn keuze zou zijn belichting volgens iso640).
Wie kan mij helpen?
Ik heb geen verstand van het pushen van dia's. Maar bij pushen in het algemeen moet je simpelweg kijken hoever je gaan kunt. M.a.w. eerst testen of het resultaat aanvaardbaar is, en dan pas in de praktijk toepassen. Dat geldt des te meer bij kleur, omdat de verschillende kleurlagen verschillend kunnen reageren op pushen en je dus kleurzwemen kunt krijgen.

Conclusie: Maak eerst een testfilmpje met opnamen bij verschillende gevoeligheden en (laat) dat gepushed ontwikkelen. Aan de hand van de resultaten kun je vervolgens zien welke gevoeligheid bruikbaar is. Dat is verstandiger dan nu een theoretische gevoeligheid instellen en er vervolgens achter komen dat het niet werkt.