Quote Originally Posted by argentic
Gisteren stond ik in een normale fotowinkel in Emmen, en vroeg om 120 film. Waarop de verkoper zonder blikken of blozen beweerde dat zulke film niet meer geproduceerd werd. Dat heb ik ten stelligste ontkend. Daarop zei hij:"Maar meneer, dat soort fotografie is toch helemaal afgelopen." Ik wilde nog zeggen: "Jij bent dus geen echte fotograaf. Je bent alleen maar een dozenschuiver." Ik heb me ingehouden (met moeite). En ik kan me er nu nog kwaad over maken. Zelf leveranciers als Kodak kunnen hier volgens mij niet blij mee zijn. Film is nog steeds hun grote melkkoe.

Maar als doorsnee klanten met dit soort misinformatie gedwongen worden om over te stappen op digitaal, zal het over afzienbare tijd helemaal afgelopen zijn met MF film.

Gilbert
Gilbert,
Heb alle bijdragen gelezen over het mogelijke verdwijnen van film. Mijn conclusie tot op heden is dat ik er nog geen enkele moeite mee heb gehad om deze te verkrijgen. In een laatst gepubliceerd overzicht in een Duits FotoMagazin stond dat er in dat land nog meer dan 85 miljoen films over de toonbank zijn gegaan. Dan heb je het alleen over Duitsland wat dacht je GB-F en niet te vergeten Rusland, Oekraine e.d. Daar wordt zeker nog veel op film gewerkt. De scribent repte over een vermindering t.o.v. 2003 van nog geen 5%. Hoezo! films verdwijnen HH-NL-fotowinkelboeren. Het ontbreekt de meeste fotozaken in NL aan visie. Korte termijn denken voert bij deze mensen de boventoon. Koop mijn films in Den Ham bij Konijnenberg, volledig assortiment en tegen zeer goede prijzen. Heb onlangs nog een klein vergelijkingsonderzoek gedaan en daarbij diverse aanbieders vergeleken en de conclusie is dat K. goed zit. Altijd vers materiaal hetgeen vanzelfsprekend komt door de grote omzetsnelheid.
De hele digitale boom die met name de "foto-vak"-bladen ons proberen aan te praten is alleen maar gebaseerd op omzet en heeft met kwaliteit niets te maken. Ben nog steeds van mening dat een digitale inkjetprint niet dat "boeket" heeft die een mooie bariet of PE afdruk wel heeft.
Als laatste vernam ik, van een vaklab bij mij in de buurt, dat vakfotografen die overgegaan zijn op digitaal en vaak hun hele analoge equipment voor een appel en ei hebben verkocht aan het terugkrabbelen zijn. De reden zou zijn dat ze nu veel meer en veel langer bezig zijn achter de computer om er een fraai beeld van te maken dan dat voorheen het geval was. Toen brachten ze de films naar het vaklab en zochten op de contactprint de juiste plaatjes uit en het lab deed de rest. Konden zij zich verder met het creatieve fotografische proces bezighouden dat meer oplevert dan hele dagen en nachten achter een glimmend beeldscherm te hangen. De vaklaboratoria zijn natuurlijk wel de eersten die dit soort signalen krijgt en dat wordt dan gestaafd met meer omzet op de traditionele printafdeling. Goede ontwikkeling volgens mij. In ieder geval laat ik mij de kop niet gek maken door de opdringerige wijze waarop reklamemakers mij willen doen geloven dat ik niet meer meetel met mijn analoge equipment. Chapeau voor Nikon die nog een juweeltje van een F6 het licht laat zien. Deze fabrikant is niet dom die heeft daar zeker marktonderzoek naar gedaan en dat beloofd dus veel goeds.
Er is niets mis met analoog zijn.
Nu ga ik de gevoelige zones van de kerstkalkoen aan een onderzoek onderwerpen. Bon apetit.