Mijn gevoel voor kwaliteit zegt dat je verkeerd bezig bent als je nu een tele-converter koopt. Besef dat je met een AF-S converter licht kwijt raakt.

De Nikon TC-14E AF-S is een teleconverter waarmee je de effectieve brandpuntsafstand van een gekoppelde lens kunt vergroten tot 1,4x. Het 200mm teleobjectief zal een effectieve brandpuntsafstand hebben van 280mm. Dat is qua brandpuntsafstand niet eens zoveel winst. De lichtwaarde wordt met 1 stop vergroot (twee keer minder licht, je houdt de helft van het licht over).

De Nikon TC-20E AF-S is een teleconverter waarmee je de effectieve brandpuntsafstand van een gekoppelde lens 2x kunt vergroten. Het 200mm teleobjectief van Nikon zal een effectieve brandpuntsafstand hebben van 400mm. De lichtwaarde wordt met maar liefst 2 stop vergroot (vier keer minder licht, je houdt een kwart van het licht over). Het lijkt ideaal, maar waar je iets wint in brandpunt, verlies je in effectieve lichtopbrengst.

Volgens mij ben je nog steeds beter uit met een goedkope nieuwe telelens. Je bent voor een nieuwe Nikon tele-converter toch al snel € 350 kwijt. En dat geld kan je ook bij een nieuwe telelens leggen...