Quote Originally Posted by PieterB
Ik heb begrepen dat er een rode dokalamp bestaat van Philips
die in zo'n standaard E27-fitting past.
Maar ik vind hier nergens veel informatie over.

Is dit een goede manier om een kleinere doka te verlichten? (ik bedoel dan: gevaar voor sluiering, minimum afstand maar toch genoeg licht?)

Ik heb ook alles afgemeten: hoe zouden jullie een tafel van 2,5 meter op 70 inrichten?
Nog een vraagje: er bestaan van die spoelbakken (ik denk kaiser) om pe-papier in te spoelen, kan je dit niet gebruiken voor bariet? Knutsel ik beter iets zelf in elkaar om afdrukjes te spoelen? Die Nova Washmasters kostten me toch wel -voorlopig- iets teveel

Welke zaken maak ik best zelf?
Wat en waar schaf ik me best alle doka-benodigdheden aan? Via de fotograaf lijkt me dit al iets moeilijker want ik weet niet welke producten aan welke prijs de beuckelaar zo kan leveren.
Maar om nu alles van berlijn (fotoimpex) te laten komen....of fotohuis?
Met dit antwoord kom je niet veel verder maar toch.. Ik gebruik helemaal geen dokalicht. Nergens voor nodig want nadat je enige tijd in het donker gewerkt heb zie je alles wat je moet zien bij het zwakke licht van een belichtingsklok of analyser. In geval van licht moet je even rekening houden of je met Variable contrast gaat gebruiken in dat geval kun je beter een "olijfgroene" lamp met fitting 27 aanschaffen. Is mijns inziens nog steeds te verkrijgen. Om PE papier te spoelen heb je helemaal geen ingewikkelde dingen nodig in de badkuip of douche bak de douchebrowser erover voor enkele minuten op een graadje of 25 en je bent in no time klaar. Zelfs in een ie**** grotere ontwikkelschaal met een slang erin die het water over de bodem er in laat lopen is al voldoende. De water/chemie opname van dit materiaal is miniem.
Dus een vergroter, papier, chemie en een paar ontwikkelschalen is al voldoende om te starten. Je maakt op de tafel 2 zones (om dat begrip nog maar weer eens te gebruiken) een "droge" (vergroter en belichtingstimer of stopwatch) en een "natte" zone voor het ontwikkelproces. Klaar ben je.
Besteed de tijd en kosten om iets zelf te maken liever aan een goede vergroter dat is de basis om verder mee te gaan, de andere zaken komen vanzelf naarmate het enthousiasme toeneemt.
Good luck.