Het is idd niet echt professioneel, dan heb je een balans nodig. Ik heb er zelf eentje, maar dan moet je ook weten hoe je analytisch moet werken. (Schrijf bijvoorbeeld eerst op hoeveel een weegpapiertje weegt. Daarna weeg je de stof af, doet die op een verantwoorde manier in een glazen beker, en daarna weeg je het papiertje weer, om te weten hoeveel het papiertje nog vasthoudt. Dan pas weet je hoeveel je hebt afgewogen. Ik kan je met alle plezier een heleboel van dit soort handelingen voor doen, maar de vraag is of je dat nodig hebt.) Voor hoeveelheden van onder de vijf gram raad ik je in ieder geval de volgende werkwijze aan.

Zorg dat je minimaal vijf gram afweegt. Dus ook als je maar 0,5 gram nodig hebt. Los de vijf gram (of zoveel als handig is, maar je hoeft niet meer dan tien gram te nemen) op in water (of het gebruikte oplosmiddel) en neem dat gedeelte van de oplossing welke de gewenste hoeveelheid bevat. Je wilt bijvoorbeeld 0,5 g van een stof, neem dan van de afgewogen en opgeloste 5 g een tiende van het volume waarin je de stof hebt opgelost (namelijk 0,5 : 5). Dan zit je altijd goed.

Besef dan in alle wegingen een onnauwkeurigheid zit. Dat is idd afhankelijk van je weegtoestel. Maar het is de vraag of voor je proces het uitmaakt of je nou 4,89 of 5,11 g afweegt. Als je het wegen maar steeds op de zelfde manier doet = reproduceerbaar.