Quote Originally Posted by Engelbert
Hoi Gilbert, Een vraagje naar aanleiding van jouw artikel: Ik heb ook wel eens een glanspers geprobeerd, maar bij mij waren de afdrukken nooit egaal geglansd, er waren altijd nog stukken die mat zijn gebleven terwijl het papier al droog was. Hangt dit samen met het gebruikte papier (Agfa, multicontrast Classc)? Of heeft het een andere oorzaak, de pers wordt overigens wel egaal warm en de plaat heeft ook geen kuiltjes.

--
Met vriendelijke groet,
Engelbert

www.engelbert.org
Hoi Engelbert,

Erg belangrijk is dat het papier eerst een behandeling krijgt met een vloeimiddel (agepon, mirasol i.o.d.) of met een glansmiddel. Dit laatste is eigenlijk niks meer dan een heel lichte oplossing van gelatine in water, met een beetje vloeimiddel. Daarna met een roller op de perfect gepoetste glansplaat "vastrollen". Er mag geen enkel stofje of luchtbelletje onder zitten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het allemaal evenveel moeite vind als op een glasplaat plakken, en dan is er nog altijd geen garantie op perfecte resultaten. Overigens kun je dit hele proces ook prima uitvoeren met de beeldzijde op een glasplaat i.p.v. de hete glansplaat. Alleen duurt het drogen dan 24 uur i.p.v. tien minuten.

Ik vind persoonlijk de eiglans van ongeglansd glossy bariet voor exposities gemakkelijker omdat het mooi diepzwart produceert zonder hinderlijke reflecties. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

Sommige fotografen produceren hoogglans afdrukken door bariet in te smeren met een waslaag, en die op glans te poetsen. Mensen als Paul Strand deden dat al in het begin van de vorige eeuw.