Quote Originally Posted by van eynde ludo View Post
Hallo,iedereen
Hoe kan ik best een afgewerkte broomolie foto laten drogen.
Met mijn bariet afdrukken heb ik geen probleem om ze vlak te krijgen, maar een broomolie foto hangt dus wel vol met inkt, en er dan gaan over te wrijven om hem vlak te krijgen, is dus niet echt ideaal.
Dus...
Ludo
Ludo, een simpele maar effectieve methode om alle barietpapieren perfect vlak te krijgen, dus ook jouw broomolie, is om ze met aquareltape op een, liefst verticaal geplaatste, glasplaat vast te tapen. Je hoeft daarvoor niet over de foto te wrijven (heb ik nooit gedaan), je kunt gewoon het resterende water van de foto laten "aflopen". Als je als laatste bad gedemineraliseerd water hebt gebruikt, laat dit in principe geen kalksporen na.

De methode heb ik vrij uitgebreid beschreven (in het engels) hier:

http://www.boeringa.demon.nl/menu_te...basedpaper.htm

Ik raad je overigens wel aan om een paar keer te "proefdraaien" met deze methode. Hoewel hij goed werkt, vergt het wel enige oefening om er handigheid in te krijgen, en er is zeker in het begin, wel enig risico dat je de tape te nat maakt, en de foto door lijmresten vastgeplakt raakt aan het glas, met mogelijk scheuren als gevolg bij verwijdering.

En als je je afvraagt hoe aquareltape (hier aquarelband genoemd) eruit ziet:

http://www.harolds.nl/paginai.php?li...id=135&matid=7

Ik gebruik de witte variant (er is ook een bruine variant), je kan het bij elke goede kunstbenodigdhedenzaak kopen.

Overigens een kleine correctie: het papier droogt dan wel, maar de olie zelf droogt niet... Olie uit olieverven gaat een reactie met zuurstof uit de lucht aan, waarbij een soort van polymerisatie optreedt. Dit zorgt ervoor dat de olie hard wordt. Dat noemen we dan "drogen" van de olie, maar is het strikt genomen niet. Tevens verdampt wel ook nog een deel van mogelijke oplosmiddelen in de olie tijdens dat proces, maar de echte harding van de olie in b.v. olieverfschilderijen, duurt jaren... Het is 1 van de mogelijkheden om te achterhalen of een schilderij een recente falsificatie is of niet. Door de opname van de zuurstof neemt het schilderij in met name het eerste jaar iets in gewicht toe. Schijnt meetbaar te zijn, hoewel dat waarschijnlijk onder streng gecontroleerde omstandigheden moet.