Quote Originally Posted by JBoontje View Post
Ik vroeg me af,
ik heb dus 2 hele oude, halve flesjes Amaloco S10 (500ml waar nog ong 250ml in zit, ééntje van 125ml waar nog ongeveer 100ml in zit)
Ik heb geen idee hoelang ze houdbaar zijn, maar ik ga ervanuit dat ze nog gewoon werken? Deze flesjes zijn zeker een paar jaar oud.
S10 is simpelweg citroenzuur. Over de houdbaarheid van de meeste chemicalien, mits in een goed gesloten fles, zou ik mijn sowieso niet te druk maken, gaat jaren mee. Maar bij S10 hoef je je al helemaal geen zorgen te maken, het is niet zo gevoelig voor oxidatie als ontwikkelaar of zo.

Ik heb zelf recent nog wat waarschijnlijk meer dan 8 jaar oude Amaloco sepia toner in een winkel gekocht, kon even niks anders zo snel krijgen... geen enkel probleem!, werkte perfect (goed gesloten flessen).

Quote Originally Posted by JBoontje View Post
Binnenkort ga ik mijn eerste paar chemicalien kopen, waaronder Amaloco 6006 als papierontwikkelaar. Hoelang kan ik dit hergebruiken,
of kan ik het beste gewoon doorwerken totdat hij helemaal uitgeput is om hem dan weg te gooien?
Er zijn mensen die de ontwikkelaar al na 1 print sessie dumpen, of een vast aantal printjes, om maar zeker te zijn van een "perfect" resultaat. Ik zelf werk inderdaad door totdat ik duidelijk verminderde activiteit waarneem.

Als je al gebruikte ontwikkelaar hebt, is een simpele test voor nog goede activiteit, om een proefstrookje te knippen voordat je begint met het echte printen. Doe het gewone licht vervolgens maar aan, zodat het strookje volledig belicht is, en ontwikkel daarna. Als blijkt dat het niet binnen circa 90 seconden (RC papier) of 2 1/2 minuut voor barietpapier, een volledig perfect zwart meer oplevert, is het hoog tijd om die ontwikkelaar te dumpen. Die tijd is dus de ontwikkeltijd in the ontwikkelaar zelf, haal het proefstrookje er dus op tijd uit, anders zegt de test niet zoveel.