Quote Originally Posted by dionysos View Post
Goeiedag,

Ik ben sterk aan het overwegen om een meer alkali-fixer te gebruiken voor negatief en bariet.

Jed en Argentic gebruiken deze oplossingen dacht ik....
Moesten jullie zich geroepen voelen om me enigszins wat uitleg te geven...
Recepturen, chemie beschikbaarheid in BelgiŽ?
Moet ik nog een stopbadje gebruiken?
( Is het boek: darkroom cookbook dan toch onontbeerlijk in deze overgangsfase van kant en klare oplossingen naar zelf-samengestelde recepturen?)

Alle tips zijn welkom.

Merci
ciao
Ik vraag mij af waarom iemand zure fixeer gebruikt. In het verleden zou je kunnen antwoorden: omdat de alkalische fixeeer instabiel was. Inderdaad de oude TF3 ( genoemd in de eerste editie van het Film developing cookbook) was instabiel. Deze fixeer was te alkalisch. Ik heb de receptuur veranderd , zodat de fixeer licht alkalisch is en stabiel. Bill Troop heeft de wijzigingen in de TF3 receptuur in de tweede editie van het Film developing cookbook doorgevoierd, zo heeft hij mij medegedeeld en gepubliceerd in de Film developing cookbook resource page. Helaas heeft Bill Troop de code TF3 behouden. Dit kan tot vergissingen leiden. TF3 M(odified) ware beter geweest.

In ieder geval is de receptuur nu:
Ammonium thiosulfaat 57% 800 ml
sodium sulfite anh. 60 g
sodium metaborate 6 g
water to make 1 l

working dilution 1:4 with water


Als stopbad voor film gebruik ik een gebuffered stopbad. Vanwege eigenschappen van de emulsie is een pH van 4,5 ideaal in de zin dat de emulsie zoveel mogelijk ontzien wordt. Een oplossing 120 ml azijnzuur 28% en 80 gram sodiumacetaat in 1 liter water geeft dit gebufferde stopbad.
De capaciteit van dit stopbad is groot. Zeker 40 rolfims.

Het zelf aanmaken van je baden heeft grote voordelen. Een van die voordelen is de consistentie van het proces. Je moet dan natuurlijk wel wat basis chemicalien op voorraad hebben. Fabrieks-chemie kan zeer wisselend van samenstelling zijn. Je moet je ook niet voorstellen, dat het zelfmengen een moeilijk karwei is.

Jed