Quote Originally Posted by dionysos View Post
Merci voor de informatie,

Maar toch enkele noten:

u zegt:
In ieder geval is de receptuur nu:
Ammonium thiosulfaat 57% 800 ml
sodium sulfite anh. 60 g
sodium metaborate 6 g
water to make 1 l

working dilution 1:4 with water ( zit daar zo weinig water in die samenstelling, 150ml water circa?) ( wat is de capaciteit?) ( hoelang fixeren? film,,papier?)


Als stopbad voor film gebruik ik een gebuffered stopbad. Vanwege eigenschappen van de emulsie is een pH van 4,5 ideaal in de zin dat de emulsie zoveel mogelijk ontzien wordt. Een oplossing 120 ml azijnzuur 28% en 80 gram sodiumacetaat in 1 liter water geeft dit gebufferde stopbad.
De capaciteit van dit stopbad is groot. Zeker 40 rolfims.
( voor hoeveel papier geldt dit, bariet? ik gebruik ongeveer per sessie een vel of 5 van 50cmx60cm. hoelang moet ik stoppen, in seconden 30sec?)

Waar vindt ik een webshop die degelijk en goedkoop is?
Is het eigenlijk wel goedkoper, zelf mengen?

bedankt Jed,
Je moet niet vergeten dat er heel wat water bij de 57% ammoniuthiosulfaat zit Op 570 gram ammoniumthiosulfaat een 430 gram water. En in de gebruiksoplossing neemt de hoeveelheid water nog eens sterk toe.

De prijzen van chemicalien hange sterk af van de hoeveelheid die je inkoopt. Overigens meng ik niet in de eerste plaats om de kosten, maar om de controle, die je over de kwaliteit hebt. Maar de kosten zijn gewoon vooraf te berekenen.

Jed