Quote Originally Posted by van eynde ludo View Post
jed, waar haal je het om te zeggen dat ik geen doortekening in hoge lichten en schaduwen kan krijgen,denk toch wel dat de manier die ik heb uitgelegt toch geen problemen kan geven tot problemen.
Als je het licht meet met nadruk op een plaats waar volgens u de zone 5 bevind en het gegeven hebt dat men 8a9 stops op de film kunt vastleggen, dat men dan toch wel ongeveer een volledig bereik hebt op de zone schaal.
heb het nog gezecht ben zeker geen perfectionist, maar er hebben toch al verschillende mensen die aanwezig zijn op dit forum mijn werk al gezien en er is tot nu toe niemandt geweest die over de tint iets te zeggen had, inhoud is natuurlijk wel iets anders.
Ludo
Ik meende te begrijpen dat er een probleem was om de doortekening te krijgen. Klaarblijkelijk is er bij jou geen probleem. Dus we hoeven daar ook geen oplossing voor te zoeken.
Echter, voor mensen, die wel een probleem met de doortekening hebben, kunnen de suggesties mogelijk van dienst zijn.
Het is echter wel een kleine dienst, want de wijze van doortekening is denk ik wel het moeilijkste deel van de fotografie. Het is mede zo moeilijk omdat de wijze van doortekening zo sterk op ons gevoel inwerkt. Of, noem het maar de uitstraling van de foto.
De laatste dagen heb ik heel wat aan de wijze van doortekening gewerkt door steeds verschillende varianten te drukken. Een proces dat niet onder woorden is te brengen en waar ook geen woorden voor zijn. Een proces om het proces, en niet om de heilige graal te halen.

Jed