Quote Originally Posted by dionysos View Post
Merlin: Valt dat ingescande resultaat goed mee? welke voorbereidingen tref je? negatieven reinigen? stof....? moet je de negatiefstroken volledig beeld per beeld los snijden?
Ik heb zowel een negatiefscanner als een flatbed. De resultaten van de eerste zijn de beste, maar de prijs voldoet niet aan jouw eisen m.b.t. betaalbaarheid. (plus het gebruiksgemak is minder.)
Voor kleinbeeld zou ik geen flatbed willen aanraden, als kwaliteit belangrijk is. Een flatbed kan -afhankelijk van het type- ook midden- en grootformaat aan, waarvan de kwaliteit -zeker voor internet- meer dan genoeg is. Het is de gebruikelijke afweging: meer geld investeren en meer kwaliteit, of minder van beide.

Ik reinig mijn negatieven met lucht uit een spuitbus, hoewel je daar wel voorzichtig mee moet zijn. Mijn ervaring is dat wanneer je te hard schudt met de spuitbus tijdens het spuiten, er vloeistof op je negatieven kan verschijnen. Het behandelen met een blaaskwastje is een alternatief. Verder kan je voor kleine negatiefformaten vertrouwen op ICE of andere software voor ruisonderdrukking die met de scanner wordt meegeleverd. Zonder deze software is een gang naar beeldbewerkingssoftware IMHO noodzakelijk. (Helaas is er een beperking in het formaat waarop door ICE nog gescand kan worden. Ik scan 20x25cm zonder, omdat de software het anders niet aan kan. Ik weet niet hoe dat is met lange 6x6 filmstrips, ik scan altijd maar één beeld per keer...)

Ik zou nooit een apparaat kopen waarvoor je de negatieven moet losknippen. Maar ik ken er ook geen een. In de meeste scanners kan je gewoon negatieven strips gebruiken. Op de eerder genoemde duurdere flatbed kan je zelfs 20x25 cm negatieven (8x10 inch) scannen.