Quote Originally Posted by clogz View Post
Ok ,Merlin ouwe tovenaar en tobberaar...tijd om eens te reageren!
Mijn waarde Clogz, ik ben nog aan het tobben. Ik heb mijn gedachten nog niet op een rijtje. Het was voor mij tot voor kort een onbewust facet in het proces van het plaatjesmaken. Ik heb nu een tijd van contemplatie en bezinning, vandaar dat dit onderwerp naar boven kwam.

Mijn huidige houding van fotograferen wordt het beste beschreven door Jed.
Quote Originally Posted by Jed Freudenthal View Post
Ik denk dat bij het maken van de opname en druk de stemmingen als het ware automatisch meekomen.
Ik merk pas achteraf dat ik door emoties wordt be´nvloed tijdens het maken van een beeld. Of je noemt het dat ik het automatisch doe. Als je meer wilt weten over jezelf, moet je je scherp bewust zijn van je emoties tijdens de opnamen en afdrukken, wat al een moeilijk punt is. Zeker als je een techneut bent, zoals ik.

Je neemt jezelf mee bij het maken van een opname of print. Je hele zelf, je emoties inclusief. Het moÚt dus wel effect hebben. Bij het lezen van The Picture Of Dorian Gray werd ik getroffen door de volgende omschrijving. Een schilder maakt een schilderij van een jongeman. Hij zegt: "Dat ben ik". Dat is raar, want hij schilderde toch die jongen en niet zichzelf? Als je zoveel tijd en energie -en dus ook emoties- stopt in een beeld, dan is het minimaal een handtekening van jezelf, zo niet dat je er iets in stopt.

Dan komt Jed ook met een punt waar ik nog niet aan dacht, de emoties op het moment van bekijken van het eindresultaat. Dat geldt voor je eigen werk, maar ook dat van anderen. Als een foto iets oproept, kan dat voor de hand liggend door de gebruikte kleuren zijn (Marc Leest) of door andere technieken (Fred). Of breng je meer over dat wat je uitdrukt in techniek en onderwerp?

Er zijn twee manieren om er tegen aan te kijken. Je neemt je emoties mee omdat die er nou eenmaal zijn. Je bent wel of niet bewust er van, maar je bent zoals alle fotografen. Of je bedenkt bewust dat je in een bepaalde emotie een beeld wilt maken. Dat impliceert dat je bewust bent van je emoties en dat je ze meer als gereedschap inzet. Maar hoe komt dat dan tot uiting in je beeld?