Ik denk dat je je bewust kan zijn van je emoties. Maar dat betekent nog niet dat je dat bewust kunt vertalen naar een beeld. Om dat te doen ben je cerebraal bezig. En dat is nu net niet de toestand die bestaat als je emotioneel bent. Noem het maar een contradictie.
Daarom: bij de opname en het drukken, laat je gevoelens de vrije loop. Je foto is een document van je gevoelens. Een document dat je naderhand op een analyserende manier kunt bekijken.

Dat neemt allemaal niet weg, dat je je techniek niet kunt afstemmen op het weergeven van gevoelens. Dat is misschien wel de hoofdreden voor mij om in zwart wit (het volledige lichtspectrum) te werken. Deze beelden werken op het lange termijn geheugen en het gevoel.
Kleur (een deel van het lichtspectrum) heeft ook zijn mogelijkheden: korte termijn geheugen en een sensationele ervaring.
Ieder moet kiezen wat hem het meeste aanstaat. Deze keuze is uiteraard het gevolg van een cerebrale overweging.

En deze twee alineas geven een betje aan dat in de fotografie ( en net zo in de schilderkunst) het gevoelsmatige en cerebrale hand in hand gaan. Die handen raken op den duur wel heel verweven. Het gevoelsmatige, automatisch handelen bij opname en drukken, wordt gesteund door een cerebraal verkregen technische ervaring.

Jed