Quote Originally Posted by gary mulder View Post
Ik zie het verschil niet tussen het kiezen van specifieke muziek in de doka om in een bepaalde stemming te komen en kiezen van het licht tijdens de opname of het kiezen van je onderwerp. En om je eerlijk te zeggen denk ik dat de laatste 2 een grotere invloed op het beeld kunnen hebben dan de eerste..
Als ik in een sombere stemming ben gaat het mij niet lukken om leuke carnavals plaatjes te maken maar zal ik eerder zoeken naar onderwerpen waar ik me op dat moment verwant mee voel.
Ik werd me pas later bewust dat de muziek die ik opzet ÚÚn van de factoren is die me be´nvloed in het maken van een plaat. Dat staat niet in boeken over fotografie of afdruktechnieken, terwijl het licht en het onderwerp wat je noemt dat wel staan.
Je emotionele status be´nvloedt jouw beeld bij opname, zoals jij beschrijft. Mijn vraag is of je je emoties BEWUST kan inzetten voor een beeld wat je voor ogen staat. Stel dat je die opname van carnaval maakt, terwijl je bewust in een grafstemming bent. Waar uit zich dat dan in?

Ik moet steeds meer denken aan de connotatie van een beeld en wat dit doet op de betekenis en emotionele staat. Elke letter, elk woord dat geschreven, uitgesproken en gedacht is, elk beeld wat gezien wordt en gemaakt wordt heeft een emotionele aard en betekenis, die buiten de directe betekenis van het woord of beeld ligt. Wat is de eigenlijke betekenis van een beeld? Stel je sandwicht een neutraal beeld tussen twee opnamen van carnaval. De kijker zal het beeld interpreteren als een vrolijk beeld. Voeg je het neutrale beeld tussen beelden van een begrafenis, dan is het een droef beeld. Zet je een heel normale kunstzinnig foto van Rineke Dijkstra (de best verkopende Nederlandse fotograaf) tussen kinderporno, dan wordt het erg verdacht. Kun je beelden maken van iets vrolijks waar je depressief van wordt? (en andersom) Hoe dan?