Quote Originally Posted by argentic
Op het eerste gezicht misschien niet. Maar als je wat dieper graaft is er wel degelijk een heleboel veranderd. Heb je ooit gehoord van vitamine C ontwikkelaar, pyro, splitprinten, flashen, basische fixeer, Foma, Forte, Oriental, Bergger, LED koppen, etc. etc. ?
Hmpf... euh.... nee dus - da's allemaal nieuw voor mij. Ik heb er nog niet naar gekeken, maar zijn er goede boeken en/of websites die dit soort informatie behandelen ("euh... ja... deze natuurlijk slimmerik", zo sprak ik tegen mezelf :rolleyes: )? Wat ik zo in de boekenkast heb staan is vooral leuk voor de curioza maar niet echt bruikbaar meer.

Verder kan chemie ook zelf gemengd worden. Dat is helemaal niet moeilijk. Natuurlijk is het gemakkelijker om een kant en klaar pakje of flesje te kopen. Maar mocht ooit de commerciele chemie verdwijnen, dan zijn er dus genoeg alternatieven.
'tuurlijk kan dat - ik heb de oude boeken van opa nog liggen . Maar zonder gekheid, net zoals ik weinig trek meer heb om aan m'n eigen autootje te sleutelen koop ik dit soort dingen liever in dan dat ik zelf aan 't knoeien moet. De hamvraag: waar kopen jullie je chemie? Online misschien? Bij de beter gesorteerde fotohandel? Of zijn er gespecialiseerde zaken (in het midden van 't land als 't even kan)? De "betere fotoboer" hier ter plekke kan met veel moeite wel 't een en ander bestellen, maar dan betaal je wel de hoofdprijs - 28 euro voor een pakje van 25 velletjes 25x28 Ilford PE... .