Quote Originally Posted by PieterB
Op de site van www.robertwhite.co.uk zie ik dat een grootformaat helemaal niet zoveel kost als sommige middenformaten. Dit terwijl ik dacht dat je voor de prijs van een grootformaat toch minstens een f6 met lens en motordrive kan kopen!
Dat kan, maar wat ook kan is dat je tweedehands een 4x5-apparaat voor bijna nix kunt scoren.

Quote Originally Posted by PieterB
Ik heb héél wat vragen rondom grootformaat:
Welke voordelen? Toepassingen?
Voordelen: een ongekende detaillering. Toepassingen: wat je maar wilt. Architectuur, natuur/landschap, portret, macro. Precies alles wat je ook met een kleinbeeld zou kunnen fotograferen.

Quote Originally Posted by PieterB
tov middenformaat
Hoe zit het met de lensen? Heb je slechts 1 lens nodig omdat je balg als 'zoom' gebruikt wordt? Kortom, wat moet ik weten
De balg is geen zoom. Door de balguittrek te verlengen, wordt de afbeeldingsmaatstaf groter. Door de balg ver uit te trekken, krijg je zomaar 1:1 op je 4x5-matglas. Dat blijft leuk.
De objectieven die je nodig hebt, dat hangt van je eigen werk af. Ook op grootformaat is behoefte aan een groothoek/landschapslens, een standaardlens of portret/tele-objectief.

Quote Originally Posted by PieterB
Is dit juist:
- verstelbaar
- lomp en zwaar
- negatieven erg duur + je moet ze op een speciale manier ontwikkelen?
A) ligt eraan, technische camera's zijn sowieso aan alle kanten verstelbaar, press-camera's of view-camera's of foldings of nog-een-naam zijn dat ten dele. Mijn Crown Graphic heeft alleen verstellingen aan de voorzijde (objectiefzijde dus), niet van achteren (filmzijde).
B) ligt eraan, mijn 4x5 is niet heel veel lomper en zwaarder dan m'n Mamiya 645 met compendium.
C) fp4+ in 4x5 kost ongeveer een euro per negatief. Ik ontwikkel ze in open bakken, in het stikke donker. Niets speciaals aan, behalve dat je een minuut of vijftien in het donker staat te werken.

Quote Originally Posted by PieterB
Sommige grootformaatcamera's kunnen ook met middenformaat overweg zie ik?? Dit lijkt me enorm voordelig omdat je dan met een normale daglichttank kan werken....
Voordelig? ja. Maar anderzijds, waarom gebruik je dan een 4x5-toestel, om alleen maar met 6x8-platen thuis te komen? Het is precies even handig om op een middenformaattoestel een kleinbeeldachterwand te plaatsen. Niet dus, behalve dat het soms van pas kan komen. Ik gebruik alleen maar een rolfilmachterwand (6x8) vanwege het grotere negatiefformaat tov. 6x4,5 of 6x6.

Quote Originally Posted by PieterB
Wanneer spreken we van middenformaat en wanneer van grootformaat? Tot 6 op 9 cm is kleinformaat? Wordt enkel grootformaat in inch uitgedrukt?
De gewoonte is om het te hebben over 35mm of kleinbeeld of 135; over rolfilm, wat de formaten kan beslaan van 6x4,5, 6x6, 6x7 of 6x8/6x9. Alles wat groter is, dus 4x5 inch of 8x10 inch of nog groter, wordt meestal grootformaat genoemd. Meestal spreekt men over 4x5 (inch), hoewel de benaming 9x13 (cm) ook wel eens gebruikt wordt (in Frankrijk bv).

Quote Originally Posted by PieterB
Dit omdat ik op lange termijn zou willen beginnen met middenformaat maar nu zie ik grootformaat ook helemaal niet zo ontoegankelijk meer....
Niet zo ongeduldig Pieter, leer nou eerst eens fatsoenlijk een kleinbeeldfilm te ontwikkelen! De rest komt later wel eens, of niet. :-)

Groet, Paul.