Quote Originally Posted by Jed Freudenthal View Post
Ik heb het vaker naar voren gebracht. Als je je chemie zelf mengt weet je wat er ingaat en in welke hoeveelheden. De productiedatum is bekend, en je hoeft niet naar de fotoboer. Je moet een voorraad chemicalien inslaan, dat wel. Het resultaat is uiterst consistent.
Voor het zelf mengen van recepturen hoef je geen chemicus te zijn. Het is vergelijkbaar als een keukenrecept.
Als je toevallig geinteresseerd bent in de achtergronden van de recepturen is dat meegenomen. Dan kun je gaan varieren en experimenteren.
Maar, ook hier, een chemische achtergrond is vaak niet nodig om bepaalde resultaten te verkrijgen. Je leert gewoon hoe bepaalde stoffen werken, zoals een kok in de keuken omgaat met zijn ingredienten. Nog slechts enkele tientallen jaren geleden varieerden fotografen zo hun recepten. En, geloof mij, dat waren niet allen wetenschappers.

Jed
Hallo Jed,

Zijn jou recepten zelf ontwikkeld door de loop van de tijd,of heb je ze uit een oud boek,ik heb namelijk nog een heel oude foto en film encyclopedie van Focus,waar ook veel recepten instaan,vandaar dat fotostudenten juist dat boek zo graag wilden hebben,en ik heb ook nog een boekje over Agfa-recepten,en ik denk dat je nog veel meer van die boeken hebt.
en een apotheek of drogist van de oude stempel zal heel moeilijk te vinden zijn,vermoed ik.

Ruud.