Misschien heb ik de vraag niet goed begrepen. Ik werd op het verkeerde been gezet doordat je met een zwarte stift een rand wilt maken. Het gaat misschien niet om de zwarting als wel om de vorm van de rand?

Als het om de zwarting gaat, bedoelde ik: De rand van het negatief bevat alleen de filmbasis. Als je deze al niet zwart kan krijgen, dan klopt er iets niet. Dat betekent dat het uiteindelijke beeld op het papier minder zwart zal zijn. Er wordt in het beeldvlak namelijk altijd meer licht tegengehouden dan aan de rand van het negatief, en dus het papier minder belicht.
Maar als je ervoor zorgt dat de rand van het negatief (of een onbelichte opname, een stuk blanco negatief) nét zwart wordt na de belichting en ontwikkeling van het papier, je zeker bent dat je beeld voldoende zwarten bevat.

Als het gaat om de vorm: gebruik nooit een stift, de inkt gaat verkleuren. Verder zal het de houdbaarheid van de print niet ten goede komen.
Ook is er iets te zeggen voor een minder mooi randje, omdat dit het verschil aangeeft t.o.v. een digitale druk. Er zijn digitale drukkers die juist een analoog randje gebruiken omdat de uitstraling er van zo mooi is. Een kaarsrecht randje is niet altijd de mooiste oplossing.
Een passpartout voegt ook een mooie rand toe. En door de foto zo in te lijsten neemt ook de eeuwigheidswaarde toe, omdat hiermee de foto niet tegen het glas komt.