Quote Originally Posted by van eynde ludo View Post
Verder gaand op de tread van Willie-jan over optimalisatie, heb ik wel een vraagje .
Wat zijn pyro-ontwikelaars.
Wat is het verschil met bv. ID 11 van ilfort.
En bestaan er nog betere fijnkorrel ontwikkelaars.
En terloops gezecht, vroeger in de tijd dat er nog voldoende leden in de fotokringen analoog werkte, werd er over Rotinal gezecht dat het een erwten ontwikkelaar was.
Ludo
ID-11 (of D-76) is ontstaan bij de invoering van de kleinbeeldfilm (Leica) in 1926. De reden was dat de korrel van pyro-ontwikkelaars te groot was. D-76 bleek echter ook favoriet omdat het de details wegliet en als gevolg de grotere vormen bevoordeelt. En in de reportage-fotografie (Leica) wordt dat als een voordeel ervaren.
Zo blijkt dat de grote kracht van pyro-ontwikkelaars (fijne detaillering) een zwakte is in een andere tak van fotografie .

De laatste tijd is de grootformaat en middenformaat prominent naar voren gekomen ten opzichte van kleinbeeld. We zijn dus zo een beetje terug naar de situatie van voor 1926. Het is dus geen wonder dat er een come-back is van de pyro-ontwikkelaars. Dat wordt nog een handje geholpen door moderne objectieven die wat betreft veel sterker zijn dan de objectieven van voor 1926.

Als gevolg zijn er allerlei pyro-recepturen. Hierbij moet je onderscheid maken tussen de recepturen, die louter pyros bevatten en recepturen, die ook andere ontwikkelstoffen hebben. Hierdoor kun je de aard van de micro-contrasten weer beinvloeden.

Ik hoop dat dit verhaal een kijk geeft op dit gebied, zonder de MTF-taal te gebruiken.

Jed