Jelle,

Ben niet bekend met je Rollei, maar heeft deze een ingebouwde lichtmeter toch? dan zou ik die in eerste instantie gebruiken. (in neem even aan dat een meter van Rollei adequaat zal zijn).

Zelf ken ik theoretisch het Zone Systeem, maar pas het niet toe. Dwz als ik groot formaat schiet dan plaats ik mijn belangrijke schaduwen op Zone III en zie wel waar mijn hoge lichten landen. Heb m'n ontwikkel tijd wel getest maar pas hem daarna niet meer aan. Dit werkt vrij goed.

Op midden formaat gebruik ik een Bronica RF 645 met ingebouwde lichtmeter. Die voldoet mij prima, dus die lichtmeter lat ik het werk doen, zeg maar.

Met wel de kanttekening dat ik de lichtmeting soms "vast zet" op Zone V: bv een gebouw met veel lucht er om heen: richt de camera op het gras ervoor; en zet die waarde vast, en belicht vervolgens het beeld wat ik hebben wil.

Laatst op pad geweest met m,n 6*6 Bronica met losse lichtmeter. Er zat veel meer variatie in mijn negatieven dan met de 645 op de automaat. Op zich waren ze wel goed te printen

Wat ik eigenlijk wil zeggen: je moet het je zelf niet te moeilijk maken. Gebruik de ingebouwde lichtmeter (en blijf nadenken!) en je zult zien dat je meeste negatieven prima af te drukken zijn,Succes,

Cor