Hallo allemaal,

Hier is nog een nieuwe gebruiker, al lurk ik hier al langer. Ook ik wou me even voorstellen.

Ik heb mijn eerste 35mm spiegelreflex bijna exact twee jaar geleden, om het leed van de overgang naar mijn dertiger jaren te verzachten. Ik heb eigenlijk zolang ik me herinner al willen fotograferen, maar dat wilde ik met iets of wat degelijk materiaal doen. Eerder een vaag verlangen, anders was ik er wel met een simpele point-and-shoot op uit getrokken.

Daar is vrij snel wat donkere kamer-geŽxperimenteer bij komen kijken, eerst bij een vriend die diep de kelder was ingedoken, en dan met een zeer goedkoop setje dat ik tweedehands heb gekocht. Ik werk in tamelijk primitieve omstandigheden (rommelige kelder, vrij veel stof, geen water), maar daar is niet meteen een alternatief voor. Het is eigenlijk met alles zo'n beetje schipperen: met het geld dat ik eraan uitgeef (lensen bv. ik gebruik zo'n goedkoop enkelglazig vergrootglas om wat met macro te experimenteren, want een macrolens zit er niet meteen in), met de tijd die ik erin investeer (er is ook nog werk, vrienden, vrouw en nog wat andere hobby's) enz.

Dat laatste heeft er misschien mede voor gezorgd dat ik de laatste twee jaar maar wat in het wilde weg heb geŽxperimenteerd. Met foto's nemen (bleek niet eenvoudig te zijn, maar ik heb de camera maar meteen op 'M' gezet), met ontwikkelen, met afdrukken, met filters (zowel lens- als op de vergroter, waar ik er pas na heel wat sessies achter kwam dat zoiets bestond). Zo'n beetje alles door elkaar dus. Om mijn ei wat kwijt te kunnen en in de hoop wat feedback te krijgen houd ik een fotoblog bij, dus er komt ook wat digitaal werk bij kijken. Negatieven scan ik in, eigenlijk een beetje als digitale contactafdruk. Daaruit selecteer ik foto's om af te drukken, experimenteer al wat met doordrukken en tegenhouden en het contrast zodat ik al min of meer weet waar ik naartoe wil als ik de donkere kelder intrek. Dat blijft natuurlijk het summum, pas als ik een afdruk waar ik me mee kan verzoenen in mijn handen houd heb ik het gevoel dat het proces voltooid is.

Een gevolg van mijn geŽxperimenteer is dat ik wel wat heb kunnen oefenen in de handelingen, maar nog maar weinig zicht heb op de effecten van het gebruik van verschillende materialen. Totnogtoe gebruik ik vooral agfa apx100, apx400 en ilford hp5+. De apx100 ontwikkel ik in rodinal, de rest in studional (wat hetzelfde schijnt te zijn als rodinal special). Afdrukken doe ik op Agfa papier (RC) in neutol. (agfa producten zijn vrij makkelijk te krijgen in Antwerpen). Over de combinatie apx100/rodinal ben ik tevreden, maar ik schiet liever op 400 filmpjes. Daar zou ik graag wat meer mee experimenteren, maar ik weet niet zo goed waar te beginnen. En hoe, want ik heb wel al wat geŽxperimenteerd met aangepaste iso-waarden en ontwikkelingstijden, maar ook daarbij nogal chaotisch. Ik vraag me nu dan ook vooral af hoe ik wat systematischer te werk zou kunnen gaan, zonder er meteen een wetenschappelijke studie van te maken. De methodes waar ik al van gelezen heb zijn nogal arbeidsintensief, te meer omdat ik in vrij moeilijke omstandigheden en met beperkte tijd moet werken.

Verder wil ik met barietpapier gaan experimenteren. Er ligt al een pakje papier klaar, maar ik heb me er nog niet aan durven wagen. Afgelopen weekend heb ik voor het eerst met barietpapier gewerkt, uit een pakje van zo'n 20 jaar oud schat ik. Dat het resultaat er verschrikelijk flets uitzag zal hoop ik aan de ouderdom liggen, maar het is in elk geval duidelijk dat ik het drogen ernstiger moet nemen. Als ik erin slaag dat oude papier deftig te drogen, dan pas doe ik het pak nieuw barietpapier open.

Dat moet het wel zowat zijn, denk ik. Ik lees in elk geval met veel interesse jullie berichten.

Groeten,

David