Quote Originally Posted by DdV
Hallo allemaal,

Hier is nog een nieuwe gebruiker, al lurk ik hier al langer. Ook ik wou me even voorstellen.
David, van harte welkom hier.


Daar is vrij snel wat donkere kamer-geŽxperimenteer bij komen kijken, eerst bij een vriend die diep de kelder was ingedoken, en dan met een zeer goedkoop setje dat ik tweedehands heb gekocht. Ik werk in tamelijk primitieve omstandigheden (rommelige kelder, vrij veel stof, geen water), maar daar is niet meteen een alternatief voor.
Is er bij je in de buurt geen fotoclub met een groepsdoka die je kunt gebruiken?


Daar zou ik graag wat meer mee experimenteren, maar ik weet niet zo goed waar te beginnen. En hoe, want ik heb wel al wat geŽxperimenteerd met aangepaste iso-waarden en ontwikkelingstijden, maar ook daarbij nogal chaotisch. Ik vraag me nu dan ook vooral af hoe ik wat systematischer te werk zou kunnen gaan, zonder er meteen een wetenschappelijke studie van te maken.
Wie een film kan ontwikkelen kan een testserie uitvoeren. Kies twee films en 1 of 2 ontwikkelaar uit. Een zaterdag reserveren voor het belichten en ontwikkelen. Een andere zaterdag om de afdrukken te maken. Met die resultaten ben je voor de eerste paar jaren onder de pannen. Mocht een film wat veranderen dan maak je nog een drietal testopnamen op je normale rolletje met foto's, en daaruit leidt je af of je langer of korter moet ontwikkelen.

Goede handleidingen voor zo'n test vind je in "Way Beyond Monochrome" (engels) of de boekjes van Henk Roelfsema (nederlands).

Verder wil ik met barietpapier gaan experimenteren. Er ligt al een pakje papier klaar, maar ik heb me er nog niet aan durven wagen. Afgelopen weekend heb ik voor het eerst met barietpapier gewerkt, uit een pakje van zo'n 20 jaar oud schat ik. Dat het resultaat er verschrikelijk flets uitzag zal hoop ik aan de ouderdom liggen, maar het is in elk geval duidelijk dat ik het drogen ernstiger moet nemen. Als ik erin slaag dat oude papier deftig te drogen, dan pas doe ik het pak nieuw barietpapier open.
20 jaar oud papier is gewoon te oud. Waarschijnlijk is de witte rand om de afdruk lichtgrijs, en de hele afdruk te flauw. In dat geval gewoon een nieuw pak aanschaffen. Je hoeft niet meteen afdrukken van 30x40 cm te maken om wat te experimenteren.