Welkom Lijnenspel. Als je net begint met grootformaat, kan je het beste maar n objectief hebben en n soort film. KISS, ofwel hou het simpel. Dan leer je het meeste. Een groothoek als 90mm is dan goed om te beginnen, alhoewel je sneller en goedkoper aan een standaard lens van 180mm kan komen. Je bent niet echt een beginner, want je hebt vast al ervaring met handmatig licht meten. Maar je zult ook cassettes met film moeten laden, de film moeten ontwikkelen, er zijn heel wat dingen om aan te denken. Je moet echt even ervaring opbouwen met de verstellingen die mogelijk zijn. Dan zou ik niet een 75mm groothoek willen aanraden, omdat dit de mogelijkheden danig beperkt.

Ik heb zelf een HZX 4X5-IIA en ik heb voor mijn 75mm geen andere balg (bagbellows) nodig. Ik heb vandaag in Houten niet eens een verzinkte maar een vlakke lensplaat gekocht voor de 75mm en ik was verrast hoeveel speelruimte ik nog heb in de Shen Hao HZX. Het is gewoon een dijk van een toestel, relatief goedkoop, iets zwaarder dan de concurrentie, maar heel stabiel.

Het verschil tussen de HZX 4X5-IIA en de TZ45-IIB is voornamelijk het gewicht, waarbij de laatste 300g lichter is, de afwerking is in het voordeel van de eerste (maar dat is persoonlijk, ik vind koper nou eenmaal mooier dan aluminium). De mogelijke verstellingen van de HZX zijn groter, maar dat is niet zo van belang. Voor jou echter wel van belang: de balg kan bewegen tussen de 75 en 340mm voor de TZ, maar tussen de 50 en 360mm voor de HZX. Dwz dat je met een groothoek als een 75mm veel beter uit de voeten kan met de HZX 4X5-IIA, toekomstige teleobjectieven kunnen daarop k beter gebruikt worden. Al met al is de HZX 4X5-IIA een betere keuze en het scheelt aan geld niet veel.

Ik weet niet of je ooit in de buurt van Deventer komt, maar ik kan je de ins en outs tonen. Zo heb ik het ook geleerd. Gewoon bij een andere liefhebber alles afkijken en het dan -na vallen en opstaan- het beter gaan doen. Vooral dat je zegt dat je tijd-rust-zen zoekt is een goed punt in het voordeel van grootformaat. Het zal je fotografie verbeteren!