Stap op m'n zeepkistje:

Jed,

Als ik je zo lees lijkt het wel een persoonlijke kruistocht tegen PyrocatHD. Als je gaat zoeken vindt je negatieve verhalen over elke ontwikkelaar (misschien niet Rodinal). Het is toch vaak appels en peren vergelijken. De een mengt het zelf, de ander besteld het een derde kreeg een batch van een vierde enz. Hun waarnemingen zijn toch moeilijk te vergelijken: was jij of ik erbij toen ze per abuis te veel of te weinig afwogen?

Ik vind het iets te makkelijk om zo'n ontwikkelaar maar af te schrijven, ook al dat daarnaast veel tevreden gebruikers zijn. Waaronder ik zelf. Ieder het zijne, maar heb je te vaak dezelfde plaat afgedraaid.

Heb al eigenlijk weer te veel gezegd, en stap maar weer van m'n zeepkistje af.

Naar mijn mening bestaan er geen wonder ontwikkelaars, maar ontwikkelaars kunnen extra kwaliteiten voor bepaalde toepassingen hebben: in het geval van PyrocatHD: uitsluitende negatieven om Zwart Wit prints mee te maken (Maar dat kan met Xtol ook: en is het verschil dramatisch anders: ik denk van niet) met als bonus "auto masking" in de hoge lichten: zeer welkom in mijn vlakfilm IR fotografie en de tweede bonus: de bruine "kleur" werkt als extra densiteit onder UV licht: zelfde negatief print prima voor een platinum druk.

Zou ik geen IR fotografie of alternatieve fotografie beoefenen zou ik prima kunnen werken zonder PyrocatHD en met alleen Xtol..

Cor