Ik ben ongeveer een jaar geleden ook begonnen met het omkleuren van foto's met Amaloco T10, soms in combinatie met seleniumtoning. Met het tonen probeer ik een extra dimensie aan mijn foto's te geven die ze zeggingskracht vergroot, zonder perse uit te zijn op effectbejag.
Mijn ervaring is dat de verschillende papieren elk op een andere manier reageren en dat je moet experimenteren om te zien welk effect je precies krijgt en of dat is wat je zoekt. Wees daarbij niet te snel tevreden!
Wat ik merkte was dat de toning van tint veranderde naarmate de avond vorderde. De eerste drukken hadden een paars-bruine tint die na een afdruk of vijf veranderde in een meer geel-bruine tint. Wat ik ook merkte was dat toonschaal van de foto's wat korter werd. Luchten bleekten makkelijk uit en de zwarten werden een aanzienlijk minder dieper bruin. De afdruk wat donkerder maken door 15 - 20% langer te belichten bleek te helpen.
Voor wat ik zocht (een niet al te nadrukkelijke bruintint waarbij de donkere tinten min of meer in stand bleven) kwam ik tenslotte uit op agfa multicontrast bariet. Daarna het beeld slechts gedeeltelijk bleken (de helft van de tijd in een 3 maal te sterke verdunning van de bleek) en dan wel volledig tonen.
Tonen kun je op een verse en natte afdruk, maar ook met een die al langer ligt. Je moet hem dan wel eerst weer goed nat maken.