Vanochtend een kijkje wezen nemen in de nieuwe Konijnenberg. De etalages zijn ontdaan van analoge ouwe rommel (mijn woorden), de films liggen niet meer achter de counter en de medewerkers dragen frisse Konijnenberg-kleding. Nieuwe gezichten ook. De jongen die ik om ontwikkelaar vroeg deinsde terug op mijn vraag en riep een iets oudere collega te hulp (iemand uit het stoffige analoge tijdperk van een jaar of 80 geleden).

De collega wist waar ik het over had en ging even "naar achteren" om te checken of hij had wat ik zocht (Xtol). Het hoekje van de winkel dat voorheen gereserveerd was voor analoog is nu bezet met camera-tasjes. Helaas bleek de Xtol niet aanwezig, ook niet achter; wel D76 en Dektol, maar dat zocht ik niet. De man wist me te vertellen dat ze als gunst aan de oude cliëntele van Minderman nog wel 'analoog' bestellen maar dat dat dan even duurt, twee tot drie weken in het geval van mijn Xtol.

Jammer al die vooruitgang, hoewel ik moet bekennen dat Minderman van mijn analoge aankopen alleen nog geen droge boterham had kunnen eten. Hopelijk kunnen ze aanpikken bij de voorlopers in de snelle digitale wereld. Beter een Konijnenberg waar je het eea kunt bestellen dan een leeg pand. Bijzonder vriendelijke mensen trouwens- zal heus wel goedkomen met die zaak.

Ik ben daarna nog even doorgefietst naar Hafo, meer in het centrum van Den Haag. Hafo heeft achter in de winkel drie plankjes met wat ontwikkelaar, vergroterlampen (!) en fotopapier. Ze hebben chemie van Kodak, Ilford en Phototec (Amaloco in nieuwe verpakking). Geen Xtol, wel AM74. Daar heb ik een flesje van meegenomen. Ik ken het adagium niet van alles uit te proberen en in plaats het te houden bij één combinatie van film en ontwikkelaar. Maar experimenteren en nieuwe dingen uitproberen blijft leuk, dat laat ik me door geen dogma ontnemen. Ik ben benieuwd hoe AM74 uitpakt met Foma 100 in kleinbeeld, binnenkort maar eens proberen.