Quote Originally Posted by van eynde ludo View Post
Nogmaals een vraag over de negatief ontwikkeling.
-wat bepaald scherpte van het neg. korrelfijnheid of details-contourscherpte.
-kleine korrel= beeldverzachting en scherpte verlies.
-fijne korrel= minder contrast maar hoge lichten briljanter.
-verdunde ontwikkelaar geeft betere detailscherpte.
Dus wel een paar zaken waar ik graag iets meer zou van willen weten.
En is het inderdaad noodzakelijk als men bv. dezelfde film gebruikt in kleinbeeld en midden formaat men een andere ontwikkelaar nodig heeft om hetzelfde resultaat te bekomen , in verband met scherpte en korrel.
Voorlopig zal dat wel volstaan zeker.
Ludo.
Een scherpte-indruk is een eigenschap van het menselijk oog. In het fotografisch proces kom je het niet tegen. Daar wordt aangegeven wat het vermogen is om fijne details te kunnen weergeven (mbv MTF waarden).

De scherpte-indruk hangt samen met een begrip als acutance, het lokale (micro) zwartingsverschil. De korrel speelt hierbij een rol. Maar de acutance wordt vaak geholpen door randeffecten, die in het ontwikkelproces kunnnen ontstaan. Hierdoor wordt de indruk van scherpte gewekt. Vooral bij kleine negatiefformaten kan dat handig zijn. Bij grote negatiefformaten daarentegen zijn ze weer niet gewenst.

Als gevolg is de keuze van film en ontwikkelaar (ontwikkelprocedure/ aqgitatie)
afhankelijk van het negatief-formaat. Zo heeft de D-76 pas zijn intrede gedaan bij de komst van de kleinbeeldfilm.
Hoe je tot een optmale film/ontwikkelaar komt is complexe zaak. In de eerste plaats omdat optimaal persoonsgebonden is en in de tweede plaats als gevolg van de eindeloze mogelijkheden in film/ontwikkelcombinaties (waarbij je ook nog moet bedenken dat de belichting een rol speelt bij het uiteindelijk resultaat.)
Om dit in de greep te krijgen, werk je het best voorbeelden na. En vergeet dan vooral niet juist te belichten. Vanuit een start kun je gaan optimaliseren naar je eigen wensen.

Jed