Quote Originally Posted by SoulSurround
Hallo allemaal,
Voor het maken van een contactafdruk let ik altijd op het volgende:
1) Dat de perforatie-gaatjes van de negatieven net te onderscheiden zijn.
2) Afdrukken op gradatie 2.

(Deze informatie heb ik eigenlijk van het internet en het boek zwartwit fotografie van Mich Buschman)

Als ik dit doe, en 't vergelijk mijn contactafdruk met die van een vaklab dan valt mij op dat mijn print behoorlijk donker en futloos is. Nu zou ik dat waarschijnlijk kunnen oplossen met het afdrukken op gradatie 3, maar dat hoort niet, geloof ik.

Mijn vragen:
1) Kloppen mijn 'randvoorwaarden' (punt 1 & 2 van hierboven).
2) Hoe kan ik mijn proces verbeteren.

Mijn contactafdrukken worden gemaakt onder een glasplaat van ongeveer een halve centimeter met de negatieven in hun doorzichtige bewaarvel. Ze worden belicht met een Leitz V35 (diffuus) op Ilford RC papier.

Alvast bedankt!
Jeroen
Een andere reden dat de contactjes van het vaklab er "beter" uitzien is dat de negatieven eerst gescand, vervolgens beeld voor beeld geoptimalisseerd worden en dan uitgeschoten wordt op papier. Voordeel je hebt alle beelden op redelijk gelijk niveau. Nadeel is dat dit verder niets meer zegt over je negatief. Maak je zoals je suggereert 1 op 1 een contactdruk dan zie je ook de verschillen in belichting nog goed.
Als laatste geeft het boek van Buschman ook aan dat je een testje moet doen om je SAT (Standaard Afdruk Tijd) te vinden om maximaal zwart te bereiken op je papier. Belichtingen korter dan de gevonden tijd zijn dan niet aan te bevelen.

harry